Rumbaristas (Be)

Zondag: 21u-22u

‘Mid maart 2019 strooide het gestoorde viertal RUMBARISTAS zijn titelloze debuutalbum in het rond. De ‘mestizo new style’ band rond de Spaanse-Aragonese rumbero Willy Fuego (Amparanoia, La Kinky Beat), de Frans-Siciliaans-Poolse multi-instrumentalist Thomas Morzewski (Orchestre International du Vetex) en het spitse avantgarde Think of One-duo Roel Poriau (drums, percussie) en Thomas de Smet (bas) wil daarmee mensen glimlachend doen heupwiegen tussen Borgerhout, Barcelona, Catania en Calais…

De Nederlandstalig-gnawa-geïnspireerde eerste single ‘Mala Hierba’ doet alvast het beste vermoeden… ‘Rumbaristas’ is eigenlijk het resultaat van een toevallige ontmoeting in de repetitieruimte van La Petite Fabriek in het voorjaar van 2016 in Doornik. De Aragonese rumbero Willy Fuego was er op residentie met enkele muzikanten van Amparo Sánchez, terwijl Roel Poriau en Thomas Morzewski er nog een glas kwamen drinken na een concert met hun Orchestre International du Vetex. In de beste underground-latino traditie werd er tot de vroege uurtjes samengespeeld. “We vonden het echt interessant om zien hoe dicht de ‘rumba catalana’ van Willy Fuego aanleunde bij de meer Centraal-Europese invloeden waar wij vaak uit putten”, vertelt Thomas Morzewski.

In september 2016 werd beslist om dan maar eens als viertal onder de naam ‘Rumbaristas’ wat café-concertjes te doen. “Dat viel echt heel goed mee en deed echt smaken naar meer”, zegt Roel Poriau. Samen met bassist Tomas De Smet vormde hij jarenlang de ritmesectie van Think of One, dat in zijn gloriedagen ook behoorlijk wat affiniteit had met Spaanse en zuiderse ritmes. “Die latino leefwereld waarin Willy zit, is voor ons echt interessant”, aldus nog Poriau. “Vooral ook wanneer je die linkt aan andere invloeden waar wij de voorbije jaren meer mee bezig waren, zij het met Think of One, Antwerp Gypsy Ska of mijn percussie- en productiewerk voor Vetex”.

In december 2016 trok het kwartet voor het eerst de Porino-studio’s in Borgerhout in, een EP met ‘Canhaveral’ en ‘Bruciamo La Candela’ was het resultaat. Beide nummers lieten meteen horen waar Rumbaristas voor staat: een aanstekelijke maar toch wel eigenzinnige mix van rumba, tarantella, zuiderse ritmes, zelfs wat gnawa en samba… Beide nummers vonden snel hun weg naar de laptops van DJ’s zoals de Griekse Inko, de Servische Killo Killo of de Spaanse Chalart… Rumbaristas kon de voorbije twee jaar ook gaan spelen op festivals in Zwitserland, Spanje, Frankrijk en zelfs China.

In de herfst van 2018 trok het viertal de studio in voor de opnames van hun debuutalbum. Met als producer David Bourguignon, bekend van zijn werk als drummer/percussionist van Manu Chao’s Radio Bemba. “Het was echt interessant om met David Bourguignon samen te werken”, vertelt Willy Fuego. “Hij slaagde er toch wel in om een mix te maken van enerzijds de Centraal-Europese invloeden waar Thomas vooral mee bezig is, en mijn achtergrond van rumba en Spaanse muziek”. Het album opent met ‘Como como’ en ‘Canhaveral’, en met de eerste single ‘Mala Hierba’ laat bassist Thomas De Smet zich kennen als een prima zanger overigens. Songs als ‘Vivir sin tí’ of ‘Bruciamo la Candela’ laten het viertal ook kennen als af en toe nostalgisch, af en toe puttend uit de rijke traditie van tarantella of rumba en met de scratches van DJ Courtasock hoor je af en toe zelfs wat hiphop…

Het titelloze debuutalbum ligt in maart in de winkels, al is dat tegenwoordig vooral de on-line boetiek van iTunes en Spotify, Rumbaristas hoopt toch wel een frisse noot te brengen in het vaak al te brave peloton van de Europese wereldmuziek.

Line-up :

Willy Fuego :gitaar & vocals
Thomas Morzewski : accordéon, trompet, keyboards en vocals
Roel Poriau : drums, backing vocals
Tomas De Smet : bas, backing vocals
David Bourguignon : gitaar ; backing vocals

On-line:

www.rumbaristas.com

https://www.facebook.com/rumbaristas/