Festivalweekend 2016: Oghene Kologbo & World Squad (Nigeria, Mozambique, Congo, België, Frankrijk, Griekenland, Italië) afrobeat, funk, rock, jazz

Zaterdag 20 augustus om 21u30: Oghene Kologbo, geboren in Warri (Nigeria) in 1958, was lid van Afrika 70, de groep van de legendarische afrobeatmuzikant Fela Kuti en dat gedurende het ganse bestaan van de groep. Zijn strakke tenorgitaarspel werd zo een fundamenteel onderdeel van vele meesterwerken die de sound van de afrobeat bepaalden. En dat bracht hem er later toe om te spelen met mensen als James Brown, Stevie Wonder, Lester Bowie, Paul McCartney, om er maar enkelen te noemen.

Samen met andere leden van Fela’s band verliet Kologbo in 1978 Lagos voorgoed en vestigde zich in Berlijn. Sindsdien toert hij met o.a. King Sunny Ade, Tony Allen en Brenda Fosse. Hij richtte ook een aantal succesvolle bands op zoals Roots Anabo en projecten met Adé Bantoe en Xavier Naidoo. Hij werkt momenteel samen met Tony Allen en met World Squad.

Het Brusselse afrobeatband World Squad wint snel een reputatie als een van de meest solide en groovy bands die er zijn. Met een sterke afrobeatcomponent vermengd met funk, rock en jazz, vormt de muziek van de band een aanslag op de dansspieren.

Onder leiding van de Italiaanse saxofonist Daniele Martini, doet de groep zijn naam alle eer aan met muzikanten uit Mozambique, Congo, België, Frankrijk, Griekenland en Italië. En ook Nigeria sluit hierbij aan in de persoon van special guest: afrobeatlegende Oghene Kologbo van Fela Kuti’s Afrika 70.   Met hem trad de groep al op in verschillende Europese landen: België, Frankrijk, Italië, Zwitserland, Nederland, Luxemburg, Griekenland en Duitsland. En deze zomer op Colora festival.

Line-up: Oghene Kologbo (zang, gitaar), Daniele Martini (tenor sax), Frédéric Becker (baritone sax), Nico Drici (trompet), Giotis Damianidis (gitaar), Nicola Lancerotti (bas), Jakob Warmenbol (drum), Kwame Power (congas), Marcia Gudo/Annie Brosteau (dans)

Website: www.reverbnation.com/oghenekologbo

Categories