De jaren ’90: hoe het allemaal begon

Colora startte in de zomer van ’91 met tweewekelijkse wereldmuziekconcerten in de tuin van het Oratoriënhof, gespreid over de zomermaanden juli en augustus. Het was een kleinschalig project met gratis toegang, mogelijk door de inkomsten van de drankenkiosk en de cocktailbar. Voor de daaropvolgende edities werd omwille van stijgende productiekosten toch inkom gevraagd.

In ’96  kwam de definitieve doorbraak. De organisatoren slaagden er opnieuw in vijf kwalitatief hoogstaande groepen te selecteren met een ruime publieksbelangstelling als resultaat. De volgende edities groeide Colora Festival verder uit tot een jaarlijkse voltreffer: mooie zomeravonden en een sterke programmatie zorgden voor een enthousiast en talrijk publiek. 

Een nieuw millennium met nieuwe impulsen

Colora Festival 2000 werd een feesteditie. Om het tienjarige bestaan te vieren werd een voorprogramma toegevoegd aan het hoofdprogramma. Met dat voorprogramma boden de organisatoren een podium aan beginnende groepen, die muziek met roots brengen. Er werd ook ruimte geboden aan etnisch diverse gemeenschappen om met infostands hun cultuur voor te stellen. Het nieuwe concept werd de daaropvolgende jaren met stijgend succes herhaald.

Vanaf 2003 kon Colora Festival de lat nog wat hoger leggen. De provincie Vlaams-Brabant en de stad Leuven werden bereid bevonden het festival te ondersteunen. Met als resultaat buitenlandse bands die exclusief voor Vlaanderen op Colora Festival te zien waren. Het voorprogramma groeide eveneens uit als speelplek voor nieuwe initiatieven van muzikanten die hun sporen al verdiend hadden. Natuurlijk bleef er ruimte voor infostands van etnisch diverse verenigingen. 2003 werd de drukst bezochte editie uit de geschiedenis van het festival.

Een fijn en hoogstaand festival op een nieuwe locatie

Na een constructieve en succesvolle samenwerking in het indoor Colora Café-project besloot 30CC om vanaf 2004 ook mee te stappen in de organisatie van Colora Festival. Buitenlandse muziekgroepen en toppers van in België residerende wereldartiesten zoals Gabriel Rios, Manou Gallo, The Internationals of Studio Pagol maakten ook van de volgende edities van het festival een succes.

Na zestien edities zocht het festival nieuwe oorden op. Met de verhuizing naar het binnenplein van 30CC/Romaanse Poort vindt het festival niet alleen plaats op een exclusieve en prachtige buitenlocatie maar ontstaan er nieuwe groeikansen. Interactieve infostands bezorgden de bezoekers naast exotische hapjes meer uitleg over hun werking en programma. Een klein podium zorgde voor een aangename afwisseling met  buikdans, percussie en dansgroepen.
Muzikaal scoorde deze editie met de Congolezen van Konono nr 1 of de Barcelonese La Xula als onbetwiste hoogtepunten.

De organisatoren werkten hard aan het vergroten en gezelliger inrichten van het festivalterrein in 2008. Mensen van hier en elders krijgen er nog steeds vier zaterdagen muziek van hier en elders. . De ruimte voor verenigingen uit verschillende culturen en wereldorganisaties werd vergroot en kleurrijker ingekleed. Het kleine podium bleef heerlijk dienst doen als kunstenplek voor zeer gesmaakte entr’actes. Nog nieuw: Colora Festival haalde de inkomprijzen drastisch naar beneden. Met € 4 in voorverkoop en € 6 aan de kassa maakt het festival verder haar kerndoelstelling waar: feestelijke muzikaal avondjes uit voor een ruim en divers publiek. Het aantal festivalgangers nam toe met 35% (!) en maakte van deze editie de meest succesvolle uit haar geschiedenis.

In 2009  apprecieerde het publiek de kwaliteit van de programmatie zo mogelijk nog meer dan die van het vorige jaar. Enkele concerten uit het voorprogramma konden qua kwaliteit zelfs de concerten van het hoofdprogramma evenaren. Opnieuw was er een enthousiaste samenwerking met etnisch diverse verenigingen en wereldorganisaties op het cultuurforum en voor de special acts.

Een nieuw concept met gratis caféconcerten en verschillende zaalconcerten

In 2010 was Colora Festival aan zijn twintigste editie toe en lanceerde het een heel nieuw opzet: decentralisatie en verspreiding over de stad. Met traditiegetrouw diverse concertavonden in de zomer, maar ook initiatieven het hele jaar door. Op verschillende locaties in de stad, in grote en kleine zalen en met heel wat gratis caféconcerten.

Een nieuwe buitenlocatie voor een outdoor festivalweekend

In 2011 vond Colora Festival voor de zomer een nieuwe buitenlocatie voor een heus driedaags festivalweekend. Freinetschool De Zevensprong stelde enthousiast haar gebouwen en  binnenpleinen ter beschikking. En nieuw is ook dat het jonge Cha Cha festival van het Congolese Bana Leuven in het Colora Festivalweekend werd geïntegreerd. In 2015 vierde Colora Festival haar vijfentwintigste editie. Het outdoor festivalweekend in De Zevensprong werd uitgebouwd tot een totaalmanifestatie met naast de kwalitatieve concerten een diverse randprogrammatie met tentoonstellingen, kortfilms, interactieve streetart en live-painting en kindvriendelijke animaties als initiatie in djembe, grime en springkasteel, verder aangevuld met infostands én natuurlijk een heerlijke eetstand. Tijdens het jaar werd verder gewerkt aan de uitbouw van het circuit van gratis caféconcerten en aan de samenwerking met verschillende organisaties bij het plannen van zaalconcerten waaronder benefiet- en actie-initiatieven…