Inleiding

Fijnschalig wereldmuziekfestival en gratis caféconcerten in Leuven.
Verrassende mix van internationaal en lokaal talent.
Groen, gezellig en gratis!

Omschrijving

Colora Festival is aan haar 30ste editie toe, en geeft met het Colora Festivalweekend in 2020 het startschot aan een feestjaar. Colora Festival heeft doorheen de jaren al vele vormen aangenomen en heel wat ervaring opgebouwd. Wereldmuziek staat centraal op het Leuvense zomerfestival en de talloze gratis caféconcerten (resp. een 10tal met +75 bezoekers per concert) doorheen het jaar, omdat muziek uit alle hoeken van de wereld mensen kan verbinden en ons even uit de dagelijkse sleur kan laten ontsnappen. We kiezen samen voor een ‘ander’ festival, met eerlijke en/of lokale producten en niet-alledaagse muzikanten, en waar ontmoeting belangrijk is.

Onze vaste waarden:

  • Wereldmuzikale kennismaking met andere culturen
  • Kwalitatief hoogstaande muziek en aandacht voor jong opkomend talent
  • Klein maar fijn, gezellig en sfeervol, voor jong en oud

Sinds 2 jaren is er gratis toegang en gaat het festivalweekend door op een groene locatie net buiten de stad, het Paul Van Ostaijenpark! De jubileumeditie kan nog doorgaan op deze zelfde locatie, vanaf 2021 gaan we tijdelijk op zoek moeten gaan naar een nieuwe locatie. Stad Leuven doet voorstellen.

De beslissing om de toegang van het festival opnieuw gratis te maken in 2018 had heel wat gevolgen voor de  organisatie. We maakten het festival korter en zetten meer in op online promotie, om zeker niet te moeten inboeten op de kwaliteit van de programmatie en de randactiviteiten. Ook een verhuis brengt heel wat veranderingen met zich mee. De eerste editie in het park werd dan ook een echte uitdaging voor de organisatoren, de partners en de vele vrijwilligers. Door de onvoorwaardelijke inzet van alle partners en vrijwilligers werd het een onverhoopt succes, met bezoekersaantallen van +1000 per dag.

Begonnen vanuit een kleine groep enthousiaste mensen met een intense liefde voor live wereldmuziek, groeide Colora Festival uit tot een vaste waarde in Leuven, gedragen door de inzet van meer dan 100 vrijwilligers en lokale verenigingen.

Organisatoren: Masereelfonds & Oxfam-wereldwinkels

Partners: Stad Leuven

 

Toekomstvisie – Plan 2020-2026

Met onze 30ste jubileumeditie in het vooruitzicht stellen we ons een aantal extra doelstellingen voorop.

Colora Festival is een project van het MF

Tot nu toe staat Colora Festival bekend voor zijn tal van gratis caféconcerten en het festivalweekend in en rond Leuven. Met de 30ste editie willen we hier enigszins verandering in brengen.

De bedoeling is om het Masereelfonds en zijn andere projecten meer kenbaar en zichtbaar te maken a.d.h.v. Colora Festival. Colora Festival nog meer verbinden met het MF.

Dit zullen we doen door onder andere (gratis) café- en zaalconcerten op andere afdelingslocaties, over de provinciegrenzen heen, in te richten. Dit uiteraard onder de banner van Colora Festival. De lokale en/of etnisch diverse bands die we zo leren kennen komen meteen ook in het Colora Festival circuit terecht, en maken een kans op een plaatsje op het podium van het festivalweekend in Leuven.

Eveneens zullen we een aantal projecten van het Masereelfonds (verder) kenbaar maken op het festivalweekend. Het MF meer onder de aandacht. Zo zal er een stand zijn van het Masereelfonds met een overzicht van de verschillende projecten en activiteiten. Hier krijg je eveneens de kans om lid te worden van ons kritisch, progressief en onafhankelijk cultuurfonds. In een andere stand maken we bijvoorbeeld kennis met het Klimaatling project, kunnen we de tentoonstelling bezichtigen en plaatsnemen in de cinébox met getuigenissen van klimaatlingen. Daarnaast kunnen we het festival elke dag starten met de vertoning van bijvoorbeeld een interessante en sociaal bewogen documentaire.

We behouden onze identiteit en verspreiden deze over de andere afdelingen binnen het Masereelfonds. Een lokaal, sociaal én etnisch divers wereldmuziekproject.

Colores Locales & Colora Festivalweekend 2020

Op 26 april 2019 gingen we met Colora Festival een nieuwe uitdaging aan. We organiseerden in het kader van het Lokale Helden project een intercultureel eendagsfestival. Colora Festival, Wereldfeest Leuven en Internationaal Comité vzw sloegen de handen in elkaar.

We zaten samen met tal van etnisch diverse organisaties en schreven samen met hen een concept uit. Colores Locales werd geboren: bands en een publiek met een zeer grote verscheidenheid aan etnisch diverse achtergronden én een heuse wereldmarkt. Een prachtige interactieve en superdiverse ontmoeting.

Voor onze volgende editie van Colora Festivalweekend willen we graag diezelfde handen in elkaar slaan, en Colores Locales verder integreren in het festivalweekend.

Jubileumeditie 2020

Omdat het in 2020 over een jubileumeditie gaat willen we graag nog wat extra energie stoppen in de uitwerking ervan.

Zo hadden we graag terug overgegaan naar een driedaags festival, met op vrijdag een Leuven All Star live jam op het hoofdpodium met afterparty in de circustent.